Είναι η νεότερη λίμνη της Ελλάδας, αυτή της Στεφανιάδας, που προέκυψε όταν με το μπάσιμο του νέου έτους 1963 και σε υψόμετρο 850 η φοβερή πλαγιά Στοιχειό ξεκόλλησε από το βουνό Σμίνικο και έπεσε στον Στεφανιώτη ποταμό, που είναι ένας από τους δυνατούς παραποτάμους του Αχελώου. Το γεγονός συντάραξε την περιοχή αλλά, ευτυχώς, ούτε θύματα είχε ούτε ζημιές σε οικισμούς έκανε.

Τότε η Στεφανιάδα ήταν ακόμη ένα από τα πιο δυνατά χωριά της Αργιθέας, καθώς η κοινότητά της αριθμούσε περί τις 400 ψυχές ενώ τα κοπάδια της ξεπερνούσαν τα 40.000 γιδοπρόβατα, αλλά σιγά σιγά, και για τους ίδιους λόγους που ερήμωσε όλη η Ελλάδα, έφτασε σήμερα, μισό αιώνα μετά, και οι τρεις συνοικισμοί της (Ρωμιά, Αετοχώρι, Γ' Μάραθος) να αριθμούν ελάχιστους μόνιμους κατοίκους και μόνο 400 ζωντανά από ένα μόνο κτηνοτρόφο, τον Κώστα Φλότσιο, που έχει ακόμα μαντριά στην περίφημη Πλάκα.

Την έννοια της κοινότητας της λαμπρής άλλοτε Στεφανιάδας κατάφερε όμως να διατηρήσει ο Σύλλογος των Στεφανιωτών «Η Ιτιά», που ιδρύθηκε το 1982 και φέρει το όνομα της ωραίας κορυφής πάνω από τους οικισμούς και με κάθε τρόπο, μέσω διάφορων εκδηλώσεων, όπως έκδοση εφημερίδας, ημερολογίων και πολλών συναντήσεων, να ενισχύει τη σχέση των αποδήμων με τη γενέτειρα και των νεότερων με την παράδοση και την ιστορία του τόπου.

Σημειώνουμε ότι η Στεφανιάδα απέχει 70 χλμ. από την Καρδίτσα και η διαδρομή είναι μέσα από τα χωριά και κάτω από τα βουνά της Αργιθέας, και ο επισκέπτης, εκτός από την ωραία λίμνη, μπορεί να γνωρίσει και τις άλλες ομορφιές του τόπου καθώς και τα βυζαντινά μνημεία της περιοχής, τα μοναστήρια Κώστη και Σπηλιάς. 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 07/08/2015 ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΔΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Go to top